6. ožujka 2017.

Tajland - 1.dio

Tjedan dana nakon povratka u Zagreb nos se ogulio, jet leg prestao, dojmovi slegli i mislim da su time konačno stvoreni uvjeti za pisanje kratkog putopisa o Tajlandu ;-)
Silna potreba da vas upoznam sa tom nadasve zanimljivom zemljom i njezinim predivnim krajolicima leži djelomično i u činjenici što ne morate biti Severina ili Maja Šuput da uživate u bijelom pijesku i rajskim plažama kao iz reklame za Raffaello.Iako je Tajland puno više od pješćanih plaža i palmi, naš je boravak trajao samo 15 dana pa smo u tom vremenu nastojali vidjeti i doživjeti što više.

S obzirom da svaki put počinje planiranjem i (meni počesto mrskim) istraživanjem mislim da je najbolje da krenemo sa praktičnim savjetima ...

KADA IĆI NA TAJLAND? - Glavna turistička sezona na Tajlandu traje od studenog do ožujka kada je klima savršena za uživanje u kupanju i sunčanju. Dnevna temperatura zraka je oko 30 C , more je možda 2-3 stupnja hladnije a vlaga u zraku podnošljiva. Špica sezone je u 12. mjesecu oko Božića i Nove godine. Mi smo odabrali veljaču što zbog nižih cijena što zbog izbjegavanja gužvi i nismo pogriješili. Vrijeme je cijelo vrijeme bilo sunčano, bilo je jaaakoo toplo a ljudi je bilo točno onoliko koliko smo željeli.

KAKO DOĆI DO TAJLANDA? Avionsku kartu kupili smo još u 5. mjesecu prošle godine, dakle gotovo 9 mjeseci prije puta. Naime kako je zrakoplovna karta gotovo uvijek najskuplji dio puta, a često može biti i prepreka da se (ne)odlučite za tako daleko putovanje, par mjeseci smo provjeravali ponude na stranicama Qatar Airways-a dok se cijena povratne karte nije spustila na 2.700 kn. Zrakoplov je kretao iz zagrebačke zračne luke, nakon šestosatnog leta sletio je u Dohu i nakon presjedanja i sedmosatnog čekanja u Dohi, poletio za Bangkok gdje smo stigli nakon još 6 sati leta.

VIZA - Za turistički posjet Tajlandu potrebna vam je turistička viza koju bez ikakvih komplikacija i za samo dva dana izdaje Tajlandski konzulat u Gundulićevoj ulici u Zagrebu. U siječnju kada smo mi dizali vizu ona je srećom bila besplatna, dok se inače naplaćuje 35 eura po osobi.

SMJEŠTAJ - Smještaj smo rezervirali relativno kasno ( u 11 i 12 mjesecu) i odlučili da ćemo za boravak u Bangkoku rezervirati privatni smještaj preko Airbnb-a, dok ćemo za otoke rezervirati hotele preko web stranice Agoda (pandan Booking.com-a za Aziju). Naša pomalo avanturistička odluka glede rezervacije privatnog smještaja nije se pokazala najsretnijim i najpametnijim rješenjem, jer općenito smještaj u Tajlandu nije skup (čak i za naše prilike, a osobito u usporedbi sa Jadranom tijekom turističke sezone) tako da za cijenu privatnog smještaja možete bez problema dobiti bolju sobu u hotelu na još boljoj lokaciji. S obzirom da im čistoća i higijena (što ćete pročitati vjerojatno puno puta u nastavku ovog putopisa) nisu jača strana, ako ste veliki gadljivac, svakako obratite pažnju na recenzije gostiju ispod smještaja koji planirate rezervirati. Najčešće nisu pretjerivanja :-)


ŠTO PONIJETI? - Ukratko, što manje to bolje. Ponesite ljetnu, što laganiju odjeću, japanke ili udobne natikače (štikle slobodno ostavite doma), kapu ili šešir, sunčane naočale i OBAVEZNO kremu sa zaštitnim faktorom 50. Iako sunce ne djeluje opasno, jače je nego igdje i ikad na Jadranu i u stanju ste izgorjeti za pola sata. Kreme za sunčanje su tamo skuplje nego u Hrvatskoj (jedna od rijetkih stvari koja je skuplja nego kod nas) tako da svoju ponesite od doma, a sve ostalo možete kupiti i tamo. Ako idete na duži period, nemojte se natrpavati odjećom jer je možete oprati u praonicama rublja koje su na svakom koraku, a također možete je i jeftino obnoviti na brojnim tržnicama i štandovima koji su posvuda. Od lijekova uzmite one koje koristite inače, a sve ostalo ako vam slučajno zatreba (a nadam se da neće) možete kupiti u brojnim ljekarnama. Ja sam ponijela još Dettol, sredstvo za dezinficiranje ruku koje mi je, osim za pranje ruku, dobro došlo u mnogo slučajeva ;-) Probavnih tegoba nismo imali ( o tome više u poglavlju sa hranom) ali ako ste inače jaaakoo osjetljivi po tom pitanju ponesite si nešto za svaki slučaj ili prvu pomoć.

Kada ste premostili ovaj praktični dio, vrijeme je za najbolji dio, putovanje!

Kako je protekao naš prvi dan na Tajlandu pročitajte u idućem postu...




Slijetanje u Dohu




Ogroman medvjedić u centralnom dijelu zračne luke u Dohi postao je njezin zaštitni znak a navodno je njegova izrada koštala jako puno. Inače je u Doha zračnoj luci sve jako skupo, tako da ako ne morate, ne kupujte ništa. Radije novce čuvajte za Tajland ;-) Hrana je također skupa (npr sendvič košta oko 70 kn), a ako posjedujete jednu od kreditnih kartica (za Diners i Oryx znam sigurno a za ostale kreditne kartice provjerite) vrijeme između dva leta možete kratiti u njihovim lounge-ovima gdje je za vlasnika kartice ( u lounge-u možete provesti maksimalno 4 sata)) sve besplatno ( i hrana i piće) dok se za svaku slijedeću osobu plaća 50 eura.




Medvjedić sa čudnom lampom u glavi izbliza




Polijetanje za Bangkok





Slijetanje u Bangkok









Nema komentara:

Objavi komentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...