14. ožujka 2017.

Tajland 5. dio - otok Phuket

Na otok Phuket sletili smo direktno iz Bangkoka letom koji je trajao oko sat i pol, za cijenu povratne avionske karte oko 100 eura. Phuket se nalazi južno od Bangkoka, velik je kao otprilike jedan i pol otok Krk i meka je masovnog turizma, a osobito ga vole Rusi. I Tajlanđani njih. Do te mjere da su natpisi na aerodromu i u glavnim turističkim mjestima osim na thai i engleskom, i na ruskom jeziku.

Naše odredište na otoku bio je Phuket Town gdje smo rezervirali smještaj i planirali provesti tri dana. Razlog što smo izabrali baš grad Phuket bio je u činjenici što nam je od tamo vozio trajekt za otok Ko Phi Phi Don, naše krajnje odredište, te zbog odlaska na izlet u obližnji nacionalni park koji je zvučao obećavajuće.

Smještaj je ovoga puta bio zaista pristojan, u samom centru, simpatičan i čist boutique hotel sa ljubaznim osobljem i bazenom, po cijeni od 39 eura za noćenje (dvije osobe).



Soba sa balkonom i pogledom na bazen








Prije turizma, Phuket je bio otok kaučuka, kositra i trgovaca koji su dolazili sa Arapskog poluotoka, iz Kine, Indije i Portugala. Stoga je Phuket Town danas šarena mješavina kulturnih utjecaja,  kinesko-portugalske arhitekture, arty kafića, fantastičnih jeftinih restorana i jeftinih butik pansiona.
Odredili smo jedno prijepodne za razgled grada, a zatim se izuzetno sporim i neudobnim ali vrlo egzotičnim lokalnim autobusom uputili na obližnju plažu.


Ulaz u centar grada




Kinesko portugalski stil arhitekture vidljiv je gotovo na svakoj kući i zgradi u centru grada









Za naše pojmove neobične trgovine sa svim i svačim, prisutne su posvuda


Prodaja srećki Lutrije ali i konaca, tkanine, tzv.pozamanterije









Kavana u centru grada sa zanimljivim turistima, antikvitetima i starinama ;-)

















Prefora retro trgovina u kojoj se prodaju metalni predmeti i emajlirano posuđe





Sa Thoneticama na vrhu ormara :-)







 











Usprkos vrućih 30+ C stupnja i suncu, jaja se ponekad prodaju na cesti





 Ljubav (usudila bih se reći i fanatizam) prema kralju koji je preminuo krajem prošle godine vidljiva je u svim državnim institucijama, ali i u privatnim restoranima i hotelima. Tako je ovdje cijeli lobby hotela posvećen uspomeni na kralja





 






Spor i neudoban (prosječna brzina je 30 km/h), sa drvenim klupama presvučenim skajem, ali vrlo egzotičan lokalni autobus ( tzv. Sŏrng·tăa·ou) koji prevozi do obližnjih plaža. Stajališta za autobuse nema već su parkirani u jednoj ulici a obilaskom buseva tražite onaj koji vozi na vašu plažu.













Nakon jednosatne vožnje i otprilike prijeđenih 30 km stigli smo na plažu.
Kata beach ogromna je pješćana plaža sa prirodnim bijelim pijeskom, stijenama i palmama koja bi, da na njoj nema toliko turista, bila predivna. Ovako je nažalost tzv. "masovka" plaža. Oko nje se nalazi mnoštvo hotela, cijela je infrastruktura podređena turistima tako da podsjeća na plaže u Grčkoj i Španjolskoj. S obzirom da nam je to bio prvi susret sa morem i plažom nakon prošlogodišnjeg ljetovanja u Hrvatskoj te iz razloga što na "prave" plaže tek trebamo stići, nismo bili nezahvalni :-) Vrijeme nam također nije bilo naklonjeno pa je more imalo više tamno zelenu a ne očekivanu tirkizno plavu nijansu.

















Nakon povratka sa plaže, dan smo zasluženo završili u poznatom restoranu "The cook" sa izvrsnom lokalnom hranom i još boljim cijenama.





Pivo je za tamošnje uvjete neobično skupo. Tako je cijena velikog piva iznad dvadeset kuna iako proizvode svoja vlastita  "Singha", "Chang" i " Leo". Možda razlog leži u tome što su nešto jača nego ona na koja smo navikli u Europi.



Bistra povrtna juha koja je izvrsnog okusa i više podsjeća na čušpajz a kako je i zasitna Tajlanđani je jedu kao samostalno jelo




Glavno jelo od povrća, te rakova i piletine




Sa obaveznim voćem





S obzirom da su kokteli vrlo omiljeni, povoljni i ima ih svih mogućih vrsta sjeli smo u lokalni "Rasta caffe" uređen u rasta stilu sa Bob Marley-em u glavnoj ulozi i poslušali izvrstan bend


Ogroman menu sa SPECAIL DRINKS :-))














Toalet na otvorenom kao u većini barova i restorana







Živjeli! :-)




Sutradan ujutro kretali smo na izlet pa smo izlazak završili oko ponoći i krenuli na spavanac. A što nas je sutra čekalo saznajte u idućem postu...

Nema komentara:

Objavi komentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...