29. listopada 2012.

Halloween i bundeve

"Halloween" ili kod nas "Noć vještica" često nepravedno povezujemo sa Amerikom a zapravo taj običaj slavljenja potječe od starih Kelta su koji su 1. studenog slavili kao početak nove godine, a proslava je bila posvećena bogu Sunca, ali i gospodaru smrti (Samhainu). Vjerovali su da za punog mjeseca, a najčešće noć prije dana mrtvih, mrtvi napuštaju svoje grobove, te nakratko opet dolaze na Zemlju i posjećuju svoje domove, zbog toga su se živi, prestrašeni mogućnošću susreta s mrtvima, prekrivali zastrašujućim maskama i stvarali veliku buku.

Običaj dubljenja bundevi zasniva se na irskoj legendi o kovaču Jacku, poznatom po njegovoj domišljatosti ali i škrtosti. Jedna od priča govori kako je prevario vraga tako što je vragu ponudio dušu u zamjenu za piće i nakon što se vrag pretvorio u novčić kako bi platio piće, Jack ga je brzo stavio u džep u kojem je bio križ, zbog kojeg se vrag više nije mogao vratiti u svoj oblik. Tek nakon što je Jacku obećao da neće tražiti njegovu dušu još deset godina, Jack ga je izvadio iz džepa. Nakon deset godina opet je prevario vraga tako što ga je zamolio da mu vrag doda jabuku sa stabla, ali je na kori stabla brzo nacrtao križ, tako da ga vrag ponovno nije mogao dohvatiti. Kada je Jack umro, nije bio primljen zbog svog grešnog života u Raj, a na vratima Pakla dočekao ga je vrag i poslao natrag u mrak, a da ga se rješi dao mu je žeravicu ugljena. Jack je u džepu imao repu, koju je izdubio, stavio u nju žeravicu i otada Jack, koji nikada nije pronašao put kući luta mrakom noseći izdubljenu repu u ruci. Tako je Jack O'Lantern (Jack Fenjer) postao simbol duše koja je prokleta i koja luta između svjetova.
Izvor : Wikipedija

Eto, sad kada znamo zašto slavimo (ili ne) Noć vještica i zašto (ili ne) dubimo bundeve, vrijeme je i za par kreativnih ideja kako ukrasiti bundeve na možda drugačiji način nego inače.



Fensi šmensi (Missoni) bundeve

Ovakve elegantne bundeve napraviti ćete tako da prethodno obojate bundevu u neku boju (ili zadržite njezinu originalnu boju) a onda uz pomoć krep trake radite trake, crte ili oblike koje želite i na mjestima gdje nema trake bojate drugom bojom ili gliterom.





 
 
 
Decoupage bundeva
 
Bundevu obojajte bijelom bojom (obavezno ako ćete koristiti salvetu za dekupažiranje) a onda uz pomoć Art Potch ljepila ljepite motive na nju
 
 
 
 
 
 
Rupičasta bundeva
 
Rupice različitih oblika napravite uz pomoć bušilice ili metalnih kalupa za kolače (ako imaju oštre rubove)
 
 
 
 
 
 
Bundeva s monogramom
 
Na bundevu flomasterom iscrtajte inicijale svog prezimena ili imena i uz pomoć oštrog nožića izdubite u željeni oblik
 
 
 
 
 
I moji favoriti...
 
Isprintajte na papir motiv fenjera ili "kuće strave", izrežite po rubovima motiva i na mjestu gdje su prozorčići. Tako izrezane motive koristite kao šablone uz pomoć kojih ćete oblike precrtati na bundevu.Obojajte motive crnom akrilnom bojom, izdubite prozorčiće i zapalite svijeću!
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nema komentara:

Objavi komentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...