6. veljače 2013.

Dulux boja za zid kao boja za školsku ploču - projekt broj 1.

Dakle, projekt broj 1. od ukupno tri projekta koja zasad imam u planu, a koji uključuju Dulux boju napokon je gotov! Ovaj je imao prioritet s obzirom da je sajam ovaj vikend a meni je hitno trebalo neko rješenje za izlaganje silnih stvari koje sam proizvela i preuredila u zadnjih mjesec i pol. Naime većina stvari koje izrađujem plošnog su oblika (osim namještaja naravno) pa kad ih izlažem na sajmovima "leže" na stolu te em nisu dobro vidljiva, em ne izgledaju baš reprezentativno. Dugo sam razmišljala što i kako a onda me inspirirala boja za školsku ploču i krenuh u akciju!

Prvo sam u Bauhausu kupila običnu 6mm debelu šper ploču dimenzija 100x120 cm
S obzirom da je ova Duluxova boja prvenstveno namjenjena bojanju zida , morala sam pripremiti podlogu da bude što vjernija zidu i da šper ploča ne upije previše boje. Kao temelj prije bojanja koristila sam Dulux primer koji inače koristim kao temelj za problematične površine .Ovdje sam mogla koristiti i običnu temeljnu boju ali Primer mi je bio pri ruci pa sam izabrala ipak njega. Znači uz pomoć valjka nanijela sam primer na ploču i čekala do drugog dana da se dobro upije i posuši.

Nakon što se primer posušio napokon sam mogla početi bojati bojom koju sam tako nestrpljivo iščekivala.
Boja je jako gusta pa ju je potrebno dobro dobro izmješati špatulom a zatim uz pomoć spužvastog valjka nanijeti na površinu. 

U početku sam bila malo razočarana jer su mi se jako vidjeli tragovi od valjka, međutim kad se boja posušila
i kad sam drugi dan ploču premazala još jednom svi tragovi su nestali i boja je ispala savršeno. Dakle boju treba namazati barem u 2 sloja, obavezno, ako želite lijepu i glatku površinu bez tragova!

Ovo je boja nakon prvog premaza

E sad pola posla je obavljeno, ali kako napraviti display iz ploče?
 Tu stupaju na djelo performanse ove boje i moje traume iz djetinjstva. Naime od malena imam problema sa pisanjem teksta ravno ako ne postoje crte po kojima bih pisala.Tako su sve moje razglednice i čestitke čak i dan danas ispisane tekstom koji je nahero a u osnovnoj školi sam pored svih petica jedino imala 3 iz Tehničkog odgoja! Zbog neravnih crta i tekstova koje sam crtala i pisala po radnoj bilježnici a onda i stalno brisala jer nikako da ispadnu ravno, imala sam najneuredniju radnu bilježnicu u razredu! 
Da skratim, isti scenario sa pisanjem teksta kredom po ovoj ploči ponovio se i danas.
Pišem ,brišem, pišem, brišem i tako barem 10 puta i nikako da ispadne ravno.Čak i kad sam zaljepila pik traku ispod, opet svako slovo ide na svoju stranu! Na kraju sam u očaju angažirala svoju stariju obiteljsku suradnicu (čitaj mamu) koja je tekst napisala u trenu!
Zabijanje čavala zato imam u malom prstu (to je valjda nadoknada za ovu pisaću manu :)) , okvirić lijevo, vješalica desno i ploča je spremna za uporabu! Naslonit ću je na zid na sajmu i tako će mi izvrsno poslužiti kao display na kojem ću izložiti dio stvari a da ih ne držim na stolu
Da zaključim: 1) Duluxova boja zaista je opravdala moja očekivanja jer sam kredu s nje brisala barem 10 puta a tragovi se nisu vidjeli
2) Možete je koristiti i na drvu ali svakako morate prethodno pripremiti podlogu s temeljnom bojom ili Primerom
3) Ako želite vidjeti kako ploča izgleda uživo, posjetite me ovaj vikend na "Sajmu kreativnih detalja" u Centru Kaptol i izmjenimo dojmove o njoj uživo! :)

I javite dojmove dok ja već radim pripremu za 2. i 3. projekt s ovom bojom! :)Broj komentara: 9:

 1. Super! Koja je cijena boje?

  OdgovoriIzbriši
 2. da sam bliže, definitivno bi te udavila sa dojmovima.
  ovako, čestitam ti na ideji i na izvedbi!

  OdgovoriIzbriši
 3. Hej, gdje je najbolje kupiti tu boju?

  OdgovoriIzbriši
 4. Bauhaus ili bilo koja malo bolje opskrbljena prodavaonica boja i lakova

  OdgovoriIzbriši
 5. Gdje se mogu kupiti te boje te kolika im je cijena. tinta

  OdgovoriIzbriši
 6. The young people who started the Occupy Wall Street protest a few weeks ago are about to learn some important lessons about life in the grown-up world.
  boje za zidove
  Thanks for sharing...!!!

  OdgovoriIzbriši
 7. oprostite, mislim staviti tu boju na zid u kuhinji? znači nakon sta nesto izbrisem sto sam napisala neće ostati onako prljavo od krede? jeli bolje mokrom krpom ili?

  OdgovoriIzbriši

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...