13. prosinca 2012.

Božićna pšenica i Sveta Lucija

Ako ste slučajno zaboravili, danas je dan Svete Lucije, dan kada se tradicionalno sije Božićna pšenica. Smisao sijanja pšenice je kao što svi već znamo, vjerovanje da će slijedeća godina biti to uspješnija i plodonosnija što naša pšenica bude veća, gušća i zelenija. Pšenica se obično sije u plitke posudice ili tanjuriće na zemlju ili vatu i zalijeva svakog dana do Božića, kada se veže crvenom trakom koja navodno štiti od uroka, i stavlja, u kut sobe, na stol ili pod bor te se u sredinu dodaje svijeća.
Inače sa danom Svete Lucije počinje zimski solsticij, to je ujedno i najkraći dan u godini te i službeno ulazimo u predbožićni period slavlja. Između mnogih legendi i običaja vezanih uz Sv.Luciju , ja sam izdvojila dva običaja koja mi se čine najzanimljivija. Prvi običaj je da se prati i zapisuje vrijeme kroz 12 dana od Lucije do Božića. Pučka predaja kaže da će sljedeće godine biti u pojedinom mjesecu takvo vrijeme, kakvo je u odgovarajući dan od Lucije do Božića. Drugi običaj se najčešće pojavljuje u slavonskim selima gdje su na dan Sv. Lucije neudane djevojke ispisivale 12 ceduljica s imenom momka. Svakog se dana po jedan neotvoreni papirić baca u vatru, a djevojka će se udati za onoga čije ime posljednje ostane ispisano na cedulji.

Dakle ne zaboravite danas posijati pšenicu da ne propustite svoju priliku za blagostanje a ako slučajno imate i 12 udvarača -potencijalnih muževa -vrijeme je da ih uredno popišete i saznate koji je onaj pravi, na sam Božić. I onda mu otpjevate "All I want for Christmas is you!" ;-)



2 komentara:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...