13. veljače 2018.

Preuređenje stana na Tuškancu 1. dio - preuređenje dnevnog boravka


Ako pitate mene stan, kuća, prostor u kojem živite trebao bi biti preslika osobnosti vas i vaših ukućana. Uređivali ga sami, uz pomoć dizajnera interijera ili arhitekta, interijer bi prvenstveno trebao odražavati vaše želje i zamisli. Dizajner interijera tu je da vas vodi od početka do kraja kroz  proces preuređenja, da prepozna stil koji volite i da vas usmjeri kada ste neodlučni ili pretjerujete, upozori na sve što je potrebno da se projekt odradi maksimalno kvalitetno i dugoročno, sačuva od nepotrebnog stresa vezanog uz dostave, rokove i eventualnog natezanja sa majstorima. Prepoznati bitno od nebitnog, inzistirati na funkcionalnosti , inovativnosti i originalnosti, savjetovati na što je bolje potrošiti više a na što manje novca, možda vas odvratiti od podilaženja kratkotrajnim trendovima te prije svega uštedjeti vam vrijeme.

Ovaj projekt bio je netipičan utoliko što vlasnica stana, porijeklom Francuskinja, živi i radi u Njemačkoj (i obožava Zagreb) pa je većina komunikacije i dogovora tekla putem mailova, a bitne odluke donesene su za vrijeme njezinih dolazaka u Zagreb. Između godišnjih odmora, putovanja, ljeta i jeseni izmjenile smo par stotina mailova, poruka i još više fotografija kako bi svaki detalj u stanu  bio u skladu sa željama klijentice. Zato slobodno mogu reći da je stan danas odraz dijela osobnosti njegove vlasnice.

Projekt preuređenja napravljen je doslovno po principu "ključ u ruke", od faza rušenja i građenja do vaze na stolu. Nije bilo potrebe za tlocrtnim preinakama, ali je zbog dotrajalosti i starosti zgrade bilo nužno napraviti temeljitu renovaciju. Tako je promijenjena sva vanjska stolarija, električne, vodovodne i instalacije grijanja. Do temelja su preuređeni kupaonica i toalet za goste, izrađena je potpuno nova kuhinja. Dio namještaja izrađen je po mjeri a ostatak kupljen u trgovinama u Hrvatskoj ili preko hrvatskih web shopova namještaja. 
  

U prvoj priči vidjet ćete kako je teklo preuređenje dnevnog boravka jer boravak kao centralna prostorija u većini slučajeva diktira preuređenje ostatka stana.




DNEVNI BORAVAK PRIJE PREUREĐENJA

zbog sjeverne orijentacije bio je dosta mračan tako da je prva zadaća bila osmisliti i pametno rasporediti rasvjetu kako bi dobili što više svjetla i za najmračnijih dana





S obzirom da su maska i nekadašnje police oko radijatora, iako zanimljive, bile dotrajale i nefunkcionalne odlučili smo ih maknuti





 U dnevnom boravku kao i u ostatku stana postavljena je nova vanjska stolarija zbog bolje toplinske izolacije












 Strop je spušten cijelom površinom ulaznog hodnika, dnevnog boravka i kuhinje zbog ugradbene rasvjete, a s obzirom da je stan imao netipično visoke stropove, gubitak od oko 10 cm visine sada nije primjetan. Spuštanje stropa pokazalo se kao izvrsna odluka jer nam je omogućilo skrivanje instalacija i bezbrižno uvođenje i razmještanje rasvjetnih tijela tako da stan i u najoblačnijim danima blista.











 Parket nismo mijenjali jer je srećom bio u dobrom stanju pa je samo pobrušen i nanovo prelakiran bezbojnim svilenkastim mat lakom




 Ako niste znali, ova predivna nijansa je prirodna boja hrastovog parketa, obično sakrivena ispod laka u boji hrasta kojime su lakirani parketi u većini stanova građenih u prošlom stoljeću





 Kad se parket premaže bezbojnim lakom dobije žućkastu nijansu, ali puno slabiju nego kad se lakira lakom u boji hrasta










Nakon završetka grubih i finih radova spremni smo za namještaj i postavljanje rasvjete, svega onog o čemu smo mjesecima prije vijećali, vagali i odlučivali....








I evo ga...




     DNEVNI BORAVAK NAKON PREUREĐENJA








Najveća "borba" vodila se oko izbora boja sjedećih garnitura ali nadam se da smo izabravši plavu i netipičnu nijansu sive dobro pogodile? ;-)


















S obzirom da vlasnica ne gleda televiziju, dnevni boravak osmišljen je kao zona za opuštanje i druženje s prijateljima. Ako se s vremenom predomisli, iza plave sofe provučene su sve instalacije za TV tako da se premještanjem plave sofe taj dio boravka vrlo lako može pretvoriti u TV zonu.






Sutra vam otkrivam kako je teklo preuređenje kuhinje, a vi mi obavezno javite svoje dojmove, palac gore ili dole za obnovljeni dnevni boravak ?



Nema komentara:

Objavi komentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...