3. listopada 2013.

Apotekarske staklenke - uradi sam!

Sa sve utjecajnijim trendom industrijskog stila uređenja prostora, u modi su ponovno retro staklenke koje izgledom imitiraju nekadašnje boce i staklenke koje je imala svaka fensi apoteka. Najčešće su u smeđoj boji a potkrade se tu i tamo neka tirkizna ili plava ljepotica. Ja si ih već dugo želim a s obzirom da zanimljivo staklovinje skupljam već neko vrijeme odlučila sam kao i uvijek iskušati taj trend i na svojim primjercima. To je definitivno jedan od jeftinijih "uradi sam" projekata i košta puno manje od originalnih boca tako da je izazov definitivno opravdan! 
 


Evo kako je tekao proces makeovera:

1. Na početku sam bila spremna žrtvovati jednu staklenku sa Hrelića i dvije boce koje sam naslijedila od bake i dede a koje su zanimljive izgledom ali eto vrag mi nije dao mira i željela sam im promijeniti boju. I staklenka i boce bili su prozirni prije makeovera.

Treba vam mala boja za staklo od 15 ml koja košta manje od 15 kn i to je zapravo to. Ako želite staklenku bojati kistom onda vam treba i kist ali s obzirom da se tragovi kista uvijek vide, bez obzira koliko mekane dlačice imao, ja sam nakon neuspjelog pokušaja od toga odustala i odlučila obojati staklenku iznutra. Ono što je bitno, jest da je boja za staklo TRANSPARENTNA i na bazi vode, radi lakšeg uklanjanja tragova boje s prstiju i svega ostalog što se tijekom procesa farbanja i sušenja umrlja. 
 
2. Boju promućkajte i onda malo pričekajte da se slegne, da se koliko toliko maknu mjehurići zraka koji tijekom bojanja mogu raditi veeelikeee probleme. Malu količinu boje izlijte u staklenku ili bocu i onda preljevajte po njoj kao kad preljevate smjesu za palačinke po tavi, da prekrije svaki milimetar unutrašnjosti boce.
Ukoliko je potrebno dodajte boje koliko god treba da u potpunosti prekrijete unutrašnjost- u ovom slučaju od viška glava ne boli.


 
 
 
3. Ukoliko ste kupili transparentnu boju nemojte se preplašiti što je ona u početku gotovo neprozirna jer će s vremenom i sušenjem postati prozirna
 
 
 
 
 
 
4. Kad ste sigurni da ste boju prelili po cijeloj unutrašnjosti staklenke, okrenite bocu ili staklenku naopačke da izlijete višak boje (najbolje nazad u bočicu) i pustite da tako stoji barem sat vremena. Najbitnije ovdje je da sva tekućina izađe van, do zadnje kapi, jer će vam inače tekućina ostati unutar boce i izgledati ružno kad se posuši. 
 
 
5. Dok čekate da se boce posuše ukucajte u Google pojam "apothecary labels" i naći ćete mnoštvo uzoraka apotekarskih etiketa koje možete isprintati. Ja sam kombinirala te s Interneta i jednu koju sam imala sa decoupage papira.

6. Nakon što ste isprintali i izrezali etikete, možete ih malo "postarati" uz pomoć bitumena ili patine ako je imate doma.Slično možete učiniti i sa smeđom akrilnom bojom ali je prvo morate obilno razrjediti sa vodom a zatim uz pomoć ubrusa lagano natufkati na rubove etikete. Ako radite sa akrilnom bojom isprobajte prvo na nekom drugom komadu papira da si ne biste pretamnom i pregustom bojom prekrili slova ili ukrase na etiketi. Ja sam ovdje koristila patinu u tekućini. 

 
 
 
7. Napokon je došlo vrijeme za završni touch!
Uz pomoć ljepila za salvetnu tehniku naljepila sam etiketu na staklo. Prethodno sam je malo namočila pa potapkala sa salvetom da uklonim višak vode i onda namazala ljepilo na bocu pa na etiketu i zatefterila je na staklenku.
 
 

 
 
 
A ovo su rezultati :
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
U konačnici sam zadovoljna rezultatom ali dosta sam se namučila u početku eksperimentiranjem dali bojati izvana ili iznutra.Uvijek nažalost ostane koja kap koja ostavi trag ili mjehurić zraka koji se zasuši i onda izgleda neuredno na staklu, cijeli proces je dosta neuredan i svakako makover radite na nekoj vodonepropusnoj podlozi, neko staklo bolje prima boju a neko trebate bojati i više puta itd.
 
Moj zaključak : ako imate viška vremena i niste perfekcionist, uhvatite se u koštac sa staklom i krenite u projekt. A ako baš nemate živaca a imate viška love, možda je bolje pronaći slične na e - Bayu :-)
 
 
Tip: Tragove od boje na prstima ili sa vanjske strane boce najbolje ćete ukloniti acetonom za nokte.
 
I naravno javite mi dojmove te jeste li dovoljno hrabri za ovaj izazov? ;-)


 

2 komentara:

 1. Odlične su! :)
  I ja sam imala sličan diy projekt, ali umjesto kupovne boje koristila sam drvofiks razrijeđen s malo, malo vode u koji sam dodala prehrambenu boju! :D Da, da, i zaista djeluje! :)
  Količina boje koju dodate ovisi o intezitetu boje koja će kasnije biti vidljiva na staklu.
  Možete također bojati izvana i iznutra...Trebalo bi ih sušiti u pećnici na 150 stupnjeva nekih pola sata...Mislim da i to možete zaobići u slučaju da vam nije bitno da ta boja traje cijelu vječnost..:)
  Uglavnom rezultat koji sam dobila identičan je onom koji sam imala s transparentnom bojom, premda je ovaj definitivno jeftiniji...:)

  OdgovoriIzbriši

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...