25. svibnja 2016.

Makover jednog stana u dva za najam - Prvi dio

Vlasnici nekretnine željeli su da se stan od cca 120 m2 podijeli u dva manja stana koji mogu funkcionirati kao dvije zasebne cjeline. S obzirom su stanovi namijenjeni za kratkoročan najam u turističke svrhe, i uzevši u obzir ukupnu kvadraturu i postojeći tlocrt, podjela jednog velikog stana na dva manja činila se najlogičnijom.

 Postojeći tlocrt srećom dozvoljavao je novi raspored jer je ulazni hodnik već prije dijelio stan na dva dijela. Lijevi dio stana služio je kao zona za odmor te je imao dvije velike spavaće sobe i kupaonicu , a u drugom dijelu stana bio je smješten dnevni boravak, blagovaonica, wc, izba te velika ali nefunkcionalna kuhinja sa smočnicom i spremištem i loggia. Stan je bio održavan i u relativno dobrom stanju ali je zbog njegove nove namjene bilo potrebno napraviti novi tlocrt, kompletnu adaptaciju i idejno rješenje uređenja.Tako je zadržan samo postojeći parket koji je prebrušen i nanovo prelakiran, zamijenjena je sva unutarnja stolarija, po mjeri su izrađene dvije nove kuhinje, jedna kupaonica je izgrađena ispočetka a druga je kompletno adaptirana, namještaj je nov.
Ulazni hodnik u stan postao je zajednički predprostor dviju jedinica i danas ima funkciju recepcije. U lijevom dijelu stana, na mjestu prijašnje velike spavaće sobe osmislili smo i smjestili kuhinju, dio za blagovanje i dnevni boravak sa sofom koja se može razvući u krevet. Nekadašnja manja spavaća soba i kupaonica zadržale su svoju funkciju. Desni dio stana bio je tlocrtno puno zahtjevniji jer je bio vrlo razveden. Od izbe i prostora za blagovanje rušenjem postojećih i izgradnjom novih pregradnih zidova dobili smo dvije spavaće sobe. Dnevni boravak je zadržao svoju funkciju ali je srušen zid između njega i kuhinje a izgradnjom podesta produžili smo kuhinju u dnevni boravak i dobili prostor za blagovanje. Najzahtjevniji dio bila je izgradnja nove kupaonice na mjestu nekadašnje smočnice i spremišta.

Ulazni hodnik prije
 
 
 
 
 Ulazni hodnik danas. Postojeći ugradbeni ormar je zadržan a na njegove fronte zaljepljena je samoljepljiva folija sa kartom grada Zagreba koja pokazuje put od stana do centra grada.Nekadašnji ulaz u blagovaonicu sada je ulaz u desnu stambenu jedinicu.

 Ulaz u nekadašni lijevi dio stana
Današnji ulaz u lijevu stambenu jedinicu
 Ormarići i garderoba zamijenjeni su...
 ...recepcijom, točnije raznobojnim kutijama koje služe za odlaganje letaka i informacija vezanih uz turističku i ugostiteljsku ponudu grada


 

3 komentara:

  1. Vidi se da je ovaj stan i prije bio lijep, ali sada je fantastičan. Ova folija/mapa grada me oduševljava!

    OdgovoriIzbriši
  2. Zanima me koja je cijena ovakve adaptacije, cca ? I ja planiram isto učiniti sa stanom 84 m2. Možete li nekog povoljnog izvođača i arhitekta preporučiti?

    OdgovoriIzbriši

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...