29. lipnja 2015.

Da li je moguće farbati i preurediti furnir i kako?

Mnogi od vas često su mi postavljali pitanje da li je moguće preurediti ili / i bojati furnirani namještaj te kako to najbolje i najlakše učiniti. 

Da prvo razjasnimo što je furnir?
Furnir je proizvod dobiven preradom drva. Izrađuje se u obliku listova. Prema načinu dobivanja, dijeli se na rezani i ljušteni furnir. Rezani furnir dobiva se rezanjem prethodno pripremljenih trupaca furnirskim nožem i upotrebljava se za dekorativno oblaganje drvnih ploča, dok se ljušteni dobiva ljuštenjem trupaca pomoću ljuštilica i upotrebljava se uglavnom za proizvodnju furnirskih ploča (šperploča).

List furnira


 
 
 
Iverica furnirana prirodnim furnirom (najčešće je današnji namještaj sastavljen upravo od ovakvih ploča)



S obzirom da je furnir tanak, u većini slučajeva ga se ne smije brusiti kako ne bismo napravili bespotrebna oštećenja koja je onda teško popraviti i prikriti. Dakle, najjednostavniji i najlakši način jest da ga obojamo. Problem je u tome što je on dosta gladak i nije upojan te postoji mogućnost da se boja s vremenom ljušti.

Kada sam preuređivala namještaj za Frizerski studio Tempora bili smo svjesni toga problema i nastojali ga maksimalno zaobići i riješiti. Tajna je zapravo u korištenju PRIMER-a (ja sam koristila Dulux Super Grip primer) koji se PRVI nanosi na površinu, a koji je namijenjen upravo takvim "problematičnim" i neupojnim površinama poput furnira, stakla i medijapana. Nakon što se primer dobro osuši na njega se nanosi boja u više slojeva. Činjenica jest da tako obojena podloga ne traje vječno, osobito ako je u stalnoj upotrebi ali svakako je jeftinije rješenje od mijenjanja kompletnog namještaja i traje dovoljno dugo da namještaj zamijenite kada vam dosadi :-)

Primjer preuređenja furniranog namještaja možete vidjeti upravo na namještaju iz Studia Tempora...


Pult obučen u furnir boje javora prije preuređenja...




 
 
 
 
Pult i pripadajući mu ormarić nakon preuređenja u industrijskom stilu i sivo žutoj kombinaciji boja
 
 
 
 

 
 
 

 
 
 
Ormar za garderobu prije preuređenja
 
 
 
 
 
 
 
Te nakon preuređenja u žutoj boji
 
 
 
 
 
 
 
Čekaonica i polica u salonu prije uređenja
 
 
 
 
 

 
 
 
I nakon preuređenja sa Makeover addict bačvicom
 
 
 
 
 
 

 
 

 
 
 
 Za izradu rasvjete, kao i dijela novog namještaja od OSB ploča, bila je zadužena tvrtka Pritat-rd koja je sve odradila prema nacrtima arhitektice Maje Saić a za izradu jastuka Naftalina.
 
 
 
 
 

 
 




 
 

 

 
 
Cijelu priču sa više (kvalitetnijih) slika možete pročitati na http://domidizajn.jutarnji.hr/cool-mjesto-frizerski-studio-tempora/


Javite kako ste zadovoljni mejkoverom, naravno :-)



 

Nema komentara:

Objavi komentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...