11. travnja 2012.

Ah ti kućanski poslovi

ime je izložbe koju sam posjetila prošli tjedan u Muzeju grada Zagreba. Prekrasna mala izložba za koju je dovoljno da odvojite maksimalno sat vremena a da saznate ili se podsjetite kako su nekada izgledali kućanski aparati, interijeri stanova/kuća i reklame za proizvode za čišćenje kuće te utonete u nostalgiju 50-ih, 60-ih i 70-ih godina prošlog stoljeća. U sklopu izložbe moguće je pogledati i stare reklame koje su se nekad vrtile u kinima prije projekcije filmova.Osim što traju jako dugo, čak i po 5-10 min (potpuno nezamislivo za današnje doba i 30 sec format) i što su crno bijele , ništa se drugo nije promijenilo.Osupnula me činjenica da se danas deterdženti prodaju po posve istom marketinškom konceptu kao i prije 50 godina i da ti koncepti još uvijek funkcioniraju.Od srca vam preporučujem izložbu, ulaznica je samo 10 kn a izložba je otvorena do 22. travnja.


Odmah pri ulasku u prostoriju vidjet ćete dnevni boravak tipičan za  stanove ili kuće 60ih i 70 ih godina



A zatim prekrasnu oriđiđi (mi bi danas rekli shabby chic) kuhinju



Sa još ljepšim šparetom na drva koji je nekad bio must u svakom kućanstvu



 Različiti kalupi za pečenje svakojakih slastica, meni je ovaj praščić ultra simpatičan



Ovo je bio frižider (čak dvostruki, vjerojatno za veće familije), u gornji dio se stavljao led koji je držao svježinu namirnica i po par dana - samo što se vrata nisu smjela često otvarati.:) A kada bi se led rastopio, voda bi se ispustila kroz za to predviđene pipe


Ovo mi je najslađe- doslovno. Stroj za izradu bombona u kućnoj manufakturi



 A kad se najedete bombona onda stanete na vagu i u ogledalu pogledate koliko imate kila.Mjerač kila je naime okrenut naopačke kako bi u ogledalu vidjeli pravu sliku :)



 A kad pogledate igranu reklamu sa uputstvima kako se Radion zapravo koristio onda shvatite da je ova reklama čista laž. Ali je valjda nakon rifljanja na potoku ipak donio neko olakšanje.
Radion pere sam , moš mislit! :)


I za kraj, kada izlazite iz Muzeja grada Zagreba obratite pažnju na prekrasan ormar oslikanih vrata.
To naime nije običan ormar, nego ormar koji svira.Tako su nekada izgledali Jukebox-ovi (DŽUBOKSOVI :) koji su bili raspoređeni po kafićima i restoranima grada. Ima ukupno 6 pjesama  a radio je na kovanice i navijanje.
A ako budete dobri, možete zamoliti stričeka portira da vam otvori ormar i zasvira jednu za vašu dušu.Vrlo rado će vam to učiniti!


Dakle, što prije na  Gornji grad i uživajte u izložbi! :)

Nema komentara:

Objavi komentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...