29. lipnja 2015.

Da li je moguće farbati i preurediti furnir i kako?

Mnogi od vas često su mi postavljali pitanje da li je moguće preurediti ili / i bojati furnirani namještaj te kako to najbolje i najlakše učiniti. 

Da prvo razjasnimo što je furnir?
Furnir je proizvod dobiven preradom drva. Izrađuje se u obliku listova. Prema načinu dobivanja, dijeli se na rezani i ljušteni furnir. Rezani furnir dobiva se rezanjem prethodno pripremljenih trupaca furnirskim nožem i upotrebljava se za dekorativno oblaganje drvnih ploča, dok se ljušteni dobiva ljuštenjem trupaca pomoću ljuštilica i upotrebljava se uglavnom za proizvodnju furnirskih ploča (šperploča).

List furnira


 
 
 
Iverica furnirana prirodnim furnirom (najčešće je današnji namještaj sastavljen upravo od ovakvih ploča)



S obzirom da je furnir tanak, u većini slučajeva ga se ne smije brusiti kako ne bismo napravili bespotrebna oštećenja koja je onda teško popraviti i prikriti. Dakle, najjednostavniji i najlakši način jest da ga obojamo. Problem je u tome što je on dosta gladak i nije upojan te postoji mogućnost da se boja s vremenom ljušti.

Kada sam preuređivala namještaj za Frizerski studio Tempora bili smo svjesni toga problema i nastojali ga maksimalno zaobići i riješiti. Tajna je zapravo u korištenju PRIMER-a (ja sam koristila Dulux Super Grip primer) koji se PRVI nanosi na površinu, a koji je namijenjen upravo takvim "problematičnim" i neupojnim površinama poput furnira, stakla i medijapana. Nakon što se primer dobro osuši na njega se nanosi boja u više slojeva. Činjenica jest da tako obojena podloga ne traje vječno, osobito ako je u stalnoj upotrebi ali svakako je jeftinije rješenje od mijenjanja kompletnog namještaja i traje dovoljno dugo da namještaj zamijenite kada vam dosadi :-)

Primjer preuređenja furniranog namještaja možete vidjeti upravo na namještaju iz Studia Tempora...


Pult obučen u furnir boje javora prije preuređenja...




 
 
 
 
Pult i pripadajući mu ormarić nakon preuređenja u industrijskom stilu i sivo žutoj kombinaciji boja
 
 
 
 

 
 
 

 
 
 
Ormar za garderobu prije preuređenja
 
 
 
 
 
 
 
Te nakon preuređenja u žutoj boji
 
 
 
 
 
 
 
Čekaonica i polica u salonu prije uređenja
 
 
 
 
 

 
 
 
I nakon preuređenja sa Makeover addict bačvicom
 
 
 
 
 
 

 
 

 
 
 
 Za izradu rasvjete, kao i dijela novog namještaja od OSB ploča, bila je zadužena tvrtka Pritat-rd koja je sve odradila prema nacrtima arhitektice Maje Saić a za izradu jastuka Naftalina.
 
 
 
 
 

 
 




 
 

 

 
 
Cijelu priču sa više (kvalitetnijih) slika možete pročitati na http://domidizajn.jutarnji.hr/cool-mjesto-frizerski-studio-tempora/


Javite kako ste zadovoljni mejkoverom, naravno :-)



 

18. lipnja 2015.

Dječji stolac na prodaju

Mejkoveriran retro dječji stolac kao nahtkasl, radni stolac ili stolac za igranje traži svog novog kratkonogog vlasnika. Cijena 350 kn...



Dvobojna kombinacija natur drveta i jarko žute boje na mejkoveriranom dječjem stolcu iz 70-ih godina prošlog stoljeća


 
 
 
 
Ideja 1 - stolac kao nahtkasl
 

 
 
 
 
Ideja 2 - stolac za igranje
 

 
 
 
 
Ideja 3 - radni stolac
 
 

 

Makeover metalne bačve

Bačvica rađena po narudžbi prijatelja jedne Sandre, za njezin sretan rođendan!



 
 




 

11. lipnja 2015.

Makeover kuhinjskog stola

Danas me izuzetno razveselio mail sa slikama stola koji sam mejkoverirala još prošle godine u 11 mj. i već gotovo zaboravila na njega. Stol nisam slikala nakon mejkovera jer mu je falila još gornja ploča, a u međuvremenu je vlasnica proživjela lijepe i značajne obiteljske promjene pa su slike stigle tek danas. Dakle stari kuhinjski stol iz 50-ih godina 20 st. sa pločom od ultrapasa, premazan debelim slojevima bijele ispucale boje, vrlo čest u bakinim kuhinjama, dobio je skroz novo ruho. Slike su slabije rezolucije ali nadam se da su dovoljno jasne da vidite kako se stol zapravo odlično uklopio u novu kuhinju koja je u trenutku mejkovera stola tek bila u naznakama. Hvala Kristina na fotkama!



Stol nakon brušenja i prije farbanja. Kada sam skinula svu staru bijelu boju otkrila sam vrlo očuvano drvo na mjestu gdje je ladica pa smo taj dio odlučili zadržati u natur varijanti.

 
 
 
 
 
Mejkoverirani stol i old school Thonetice
 
 




 
 

 

9. lipnja 2015.

Uradi sam memo ploču

Nadam se da ste se odmorili tijekom proteklog produženog vikenda i da orni i čili već razmišljate o idućem. A ovo bi bio idealan "uradi sam" vikend projekt ukoliko ispred ljenčarenja birate rad. Iako ovdje se radi o zaista vrlo lakom i zabavnom projektiću. Dakle, memo ploča u "home made" varijanti koja treba gotovo pa svima, a osobito onima koji kao ja zalaze u određene godine kada se ne treba oslanjati samo na pamćenje već i na pokoje memorijsko pomagalo. Pa umjesto da pijete ginko zasučite rukave i prionite na posao. Točna uputstva za izradu možete pronaći na blogu http://www.ohohblog.com/2014/05/diy-memo-board.html



 
 




 
 
 

1. lipnja 2015.

Preuređenje / makeover fotelja

Još je jedan, izuzetno mi drag mejkover završen. Dvjema starim retro foteljama promijenili smo izgled do neprepoznatljivosti, a zahvaljujući kreativnosti i hrabrosti klijentice one su dobile elegantan, neobičan i poseban "umjetnički"štih.




Ovo su fotelje prije mejkovera



 
 

 
 
 
 
A ovo nakon mejkovera
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 

 
 








 
 
 
Vaše mi je mišljenje kao i uvijek, izuzetno važno pa mi svakako javite svoje dojmove...
 

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...